Historiikki

Vuosi 2018 oli Helsingin Seudun Monikkoperheyhdistyksen 27. toimintavuosi. Tutustu yhdistyksen historiaan.

17.1.1991 perustettiin Helsingin Tuplat –perhekerho ry, kun 15 pohjoishelsinkiläistä monikkovanhempaa kokoontui Malmin neuvolaan terveydenhoitaja Anita Krogell-Lehtisen kutsumana. Terveydenhoitaja oli huomannut, että Malmin neuvolan alueelle oli syntynyt tai syntymässä poikkeuksellisen paljon kaksosia lyhyen ajan sisällä.

Kerhon ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Esa Lamponen. Jäsenmaksuksi päätettiin 100 mk/perhe/v. Yhdistyksen sääntömallit oli saatu Hyvinkään vastaavalta yhdistykseltä. Toiminnasta tiedotettiin neuvoloiden ja MaTaPuPu -lehden välityksellä. Yhdistyksen toiminnaksi suunniteltiin mm. kaksosten kehitykseen ja kasvatukseen liittyvien asiantuntijaluentojen järjestämistä. Kokouksessa ehdotettiin, että ”yhdistys järjestäisi sellaista toimintaa, jossa tulevat kaksosperheet voisivat tutustua toisiinsa ja ”vanhoihin” kaksosperheisiin.” Kerhon jäsenet kokoontuivat n. kerran kuukaudessa aluksi päiväkoti Tapanilassa, myöhemmin päiväkoti Ukonhatussa Pukinmäessä.

Alusta asti Helsingin Tuplat –perhekerholla oli tietoreppu. Reppua kutsuttiin silloin tietokansioksi. Tiedon jakaminen aloitettiin kansiota lainaamalla. Tuleville monikkoperheille järjestettiin perhevalmennusiltoja Malmin neuvolassa.

Eila Sainio alkoi pitää ”virtuaalikirpputoria”. Jos joku halusi myydä jonkun tavaran, hän soitti Eilalle, joka otti tiedot ylös siniseen vihkoon. Kun joku toinen soitti samaa tavaraa ostaakseen, Eila välitti puhelinnumeron ja päinvastoin.

Jäsenmäärä vuoden lopussa oli 28 monikkoperhettä. Ensimmäisinä vuosina kerhoon hyväksyttiin ainoastaan Helsingissä asuvia monikkoperheitä. Syynä oli pelko jäsenmäärän hallitsemattomasta kasvusta. Ajan mittaan jäsenyyskriteerejä muutettiin siten, että jäseneksi hyväksyttiin muuallakin asuvat monikkoperheet.

1992

Helsingin Tuplat -kerhon toiminnasta alettiin tiedottaa jäsenkirjeillä. Jäsenmäärä vuoden lopussa oli 42 perhettä. Arja Koponen toimi yhdistyksen puheenjohtajana.

Puheenjohtaja lähetti kaksosia/kolmosia odottavien perhe- ja synnytysvalmennusta käsittelevän aloitekirjeen Helsingin kaupunginhallitukselle. Kirjeessä käsiteltiin mm. neuvolahenkilökunnan tiedonpuutetta monisikiöraskauksista, suomenkielisen kirjallisen aineiston vähyyttä sekä esitettiin, että ”Helsingin kaupunki ryhtyisi toimenpiteisiin perhevalmennuksen järjestämiseksi kaksosia tai kolmosia odottaville perheille”.

1993

Kerhon toiminta virallistettiin ja se laajeni. Kerho rekisteröitiin 30.3.1993. Lauri Nieminen toimi kerhon puheenjohtajana. Katja Rantala piti ensimmäisen kerran asiantuntijailtansa lasten nukkumisesta otsikolla ”Lasten yökukkuminen kuriin”. Kerhoon kuului n. 60 jäsenperhettä.

Tuleville monikkoperheille alettiin järjestää synnytysvalmennusta yhdessä Kätilöopiston kanssa. Valmennus oli tulos perhekerhon edellisenä vuonna tekemästä ko. aloitteesta. Ensimmäinen valmennus järjestettiin toukokuussa. Lisäksi terveysvirasto sitoutui tehostamaan terveysasemien äitiysneuvoloiden terveydenhoitajien monisikiöraskauksiin liittyvää lisä- ja täydennyskoulutusta korkeatasoisen hoidon, neuvonnan ja huolenpidon turvaamiseksi myös kaksos-, kolmos- ja nelosraskauksien osalta.

1994

Kerhon toiminnasta alettiin tiedottaa kerholehtisellä neljä (4) kertaa vuodessa. Kerholehtisessä oli mm. kirpputoripalsta, tapahtumakalenteri ja kirjoituksia monikkoudesta. Lehtisen kantta koristivat käsin piirretyt tyttö- ja poikakaksoset. Vuoden ensimmäisessä lehtisessä oli lapsille piirustustehtäviä.

Eila Sainion tuolloin 5-vuotiaat kaksospojat Tuomas ja Lauri alkoivat esiintyä tv-sarjassa Puhtaat valkeat lakanat. He esiintyivät sarjan kolmessa (3) jaksossa.

KELA alkoi maksaa monikkoperheille vanhempainrahakauden pidennyksen ajalle kotihoidontuen sisarkorotusta ja lisäosaa.

Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna Itäkeskuksen kauppakeskus vietti 2-vuotissyntymäpäiviään. Synttäreiden teemana oli ”tuplasti parempi”. Teeman puitteissa perhekerho kutsuttiin esittelemään toimintaansa kauppakeskukseen. Kerholla oli kauppakeskuksessa oma ”ständi”, jossa kävi paljon ihmisiä juttelemassa.

1995

Elokuussa perustettiin paikallisyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö Suomen Monikkoperheet ry (SMP). Helsingin Tuplat -perhekerhon silloinen puheenjohtaja Maarit Kavén oli mukana perustamassa SMP:tä. Hänet myös valittiin SMP:n puheenjohtajaksi v. 1996. Helsingin Tuplat –perhekerho liittyi SMP:hen sen perustamisen yhteydessä.

Perhekerho järjesti 17 tapahtumaa ja tilaisuutta mm. kolme (3) synnytysvalmennusta Kätilöopistossa, kaksi (2) kirpputoria ja useita keskusteluiltoja. Synnytysvalmennus laajennettiin kaksiosaiseksi. Toinen osa käsitteli vastasyntyneiden kanssa kotiutumista ja ensimmäisiä yhteisiä viikkoja kotona. Kerho möi jäsenilleen kerhon logolla varustettuja t-paitoja hintaan 50 mk/kpl.

Päiväkoti Ukonhattu Pukinmäessä oli edelleen perhekerhon toiminnan ”tukikohta”: siellä järjestettiin suurin osa tapaamisista ja tapahtumista. Yhdistykseen kuului n. 100 jäsenperhettä.

1996

Perhekerhon nimeksi muutettiin ”Helsingin Monikkoperheet ry” (HMP). Syy nimenmuutokseen oli, että myös kolmos- ja nelosperheiden haluttiin tuntevan yhdistys omakseen. Yhdistyksen kotipaikkana oli Helsinki ja toiminta-alueena koko pääkaupunkiseutu. Jäseniä oli 17 kaupungin/kunnan alueelta.

1997

Huhtikuussa järjestettiin lääkärin, kaksostutkijan J. Kaprio pitämä asiantuntijailta, jossa käsiteltiin kaksostutkimuksen ajankohtaisia asioita. Tiina Laaksonen oli yhdistyksen puheenjohtaja.

1998

Yhdistyksessä oli n. 200 jäsenperhettä. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Katja Kakkuri.

Yhdistys järjesti valtakunnallisen monikkotapaamisen 6.-7.6. hotelli Lepolammella, Espoossa. Ohjelmassa oli mm. monikkoperheiden kansainvälisen kattojärjestön Combon esittäytyminen, stadilaista bamlausta, sauna ja psykologin, perheterapeutin Maija Mäkelän luento aiheesta ”Jaksaminen parisuhteessa ja monikkolasten kanssa”. Virolainen Ines Jakobsen vieraili tapahtumassa kertomassa Tallinaan perustamastaan ”Kolmikute Pereklubinista” eli perhekerhosta kolmosten vanhemmille. Virossa oli tuolloin 40 kolmosperhettä. Tapaamiseen oli saapunut 15 virolaista kolmosperhettä.

Helsingissä järjestettiin yhdeksäs (9.) kansainvälinen kaksostutkimuskonferenssi. Järjestäjinä olivat Suomen Monikkoperheet ry ja International Society for Twin Studies.

Vuoden kaksi ensimmäistä tiedotetta olivat vielä kerholehtisiä. Monikko-nimisenä kerholehtistä alettiin julkaista syksyllä 1998.

1999

Suomen eduskuntaan valittiin identtiset kaksoset Leena Rauhala ja Leea Hiltunen. Asiasta tiedotettiin lehdistössä ja myös Monikko -kerholehtisessä. Yhdistyksen kerholehtisessä alettiin julkaista isien sivuja. SMP teki monikkoelämää käsittelevän Jättipotti-videon, jota alettiin vuokrata myös HMP:n jäsenille.

2000

Elokuussa yhdistys rekisteröi verkkotunnuksen www.helsinginmonikkoperheet.fi. Yhdistys julkaisi myös nettisivut. Monikko -kerholehteä alettiin kutsua jäsenlehdeksi. Samalla lehden ulkoasua uusittiin.

Yhdistyksen kirpputorit alettiin järjestää ”legendaarisessa” nuorisotalo Apajassa, Lauttasaaressa. Äideille alettiin järjestää hemmotteluaamupäiviä. Paikkana oli Hesevan kylpylä. Lapsille alettiin järjestää olympialaisia Klaukkalan urheilukentällä. Olympialaisiin osallistui n. 30 2-12-vuotiasta lasta.

Paula Huhtala aloitti puheenjohtajana. Yhdistyksessä oli n. 450 jäsenperhettä.

2001

HMP juhli 10-v. syntymäpäiviään. Vuoden toinen lehti oli juhlanumero. Yhdistyksessä oli n. 500 jäsenperhettä. Yhdistys järjesti n. 45 tapahtumaa. Pähkinänrinteessä ja Keravalla alettiin järjestää monikkotapaamisia. Töölön monikkotapaamiset lopetettiin vähäisen kävijämäärän takia. Espoon terveys- ja sosiaalialan oppilaitoksen kanssa aloitettiin opiskelijaharjoittelijayhteistyö.

Paula Huhtalan ja Leila Timosen kirjoittama monikkoperheiden taloudellista asemaa yhteiskunnassa koskeva julkilausuma lähetettiin STT:lle. Toukokuussa yhdistyksen edustajat olivat eduskunnassa kertomassa monikkoperheen elämästä ja taloudellisista haasteista. Loppuvuodesta Espoossa päätettiin alkaa maksaa kaikille monikkoperheille Espoo-lisää koko vanhempainrahakauden ajalta.

2002

Suomi siirtyi euro-aikaan, ja yhdistyksen jäsenmaksuksi määriteltiin 20€. HMP osallistui Lapsi 2002 –messuille. Aktiivijäsenet esittelivät yhdistyksen toimintaa kolmena päivänä. Messuille osallistuttiin myös edellisenä vuonna.

Yhdistyksessä aloitettiin tukihenkilötoiminta. Tukihenkilöitä oli aluksi 11 kpl. Monikko-lehdessä jatkettiin edellisenä vuonna alkanutta keskustelua siitä, tuleeko monikot laittaa samalla vai eri luokalle koulussa.

2003

Yhdistyksen toimintaa laajennettiin entisestään. Vuodessa järjestettiin n. 50 tapahtumaa. Uusia tapahtumia olivat mm. laskiaisrieha, koko perheen liikunta-aamupäivät ja ensiapuaiheinen asiantuntijailta. Lasten olympialaisiin osallistui n. 130 0-8-vuotiasta lasta. Monikko-lehteä alettiin uudistaa numerosta kaksi (2) lähtien. Lehdessä jatkettiin edelleen keskustelua monikoiden koulunaloituksesta: samalle vai eri luokalle.

Kolme (3) yhdistyksen jäsentä osallistui 2,5 tunnin mittaiseen Radio Q –kanavan suoraan kaksosia käsittelevään keskusteluohjelmaan. HMP osallistui yhdessä SMP:n kanssa Lapsi 2003 –messuille.

Yhdistyksen puheenjohtajana aloitti Tina Vikström. Yhdistyksessä oli 625 jäsenperhettä.

Monikkoperheet alkoivat saada maaliskuun alusta äitiysavustuksen korotettuna. Espoo alkoi maksaa monikkoperheille kuntalisää vanhempainrahakauden pidennyksen ajalta.

2004

Yhdistys järjesti n. 70 tilaisuutta ja tapahtumaa. Malmilla alettiin järjestää monikkotapaamisia.

Pikkujoulujuhlat vaihdettiin jäsenistön pyynnöstä suurempiin tiloihin. Juhliin osallistui runsaat 200 juhlijaa.

Nettisivustoa parannettiin lisäämällä vain jäsenille –osioon palaute- ja tietojen muutos –lomakkeet sekä parantamalla kirpputoriosion tietoturvallisuutta. Monikko–lehdet alkoivat käsitellä jotakin teemaa. Vuoden ensimmäinen lehti käsitteli monikkoperheiden vapaa-aikaa, harrastuksia ja matkailua.

Monikkoperheet olivat paljon julkisuudessa. Yhdistyksen jäseniä haasteltiin useassa lehdessä ja radiolähetyksessä.

2005

Yhdistys rekisteröi lyhyemmän verkkotunnuksen www.hmp.fi. Yhdistyksessä oli 724 jäsentä. Keväästä lähtien perhevalmennus järjestettiin itsenäisesti – välillä oli tehty yhteistyötä SMP:n kanssa.

Jäsenistöllä teetettiin kaksi jäsenkyselyä. Ensimmäinen oli suunnattu ainoastaan HMP:n jäsenistölle ja siinä kartoitettiin jäsenperheiden taustatietoja ja tyytyväisyyttä yhdistyksen toimintaan. Toinen kysely tehtiin yhdessä SMP:n kanssa. Siinä kartoitettiin monikkoperheiden kokemuksia sosiaalietuuksista, sosiaalipalveluista ja terveyspalveluista. Molemmat kyselyt julkaistiin internetissä.

2006

Vuosi oli yhdistyksen juhlavuosi. Yhdistys täytti 15-vuotta ja sen kunniaksi järjestettiin kaksi isompaa tapahtumaa: Simo Aallon uudet kujeet -taikurishow konserttitalo Martinuksessa sekä Pelle Kaija Pum ulkoilmakonsertti Marketanpuistossa. Molempiin tapahtumiin osallistui yli 300 henkilöä.

Vuoden teemana oli ”monikkovanhempien jaksaminen arjessa”. Äitien hemmottelupäivät järjestettiin ensimmäistä kertaa Kartano kylpylä Kaisankodissa. Kappahlin ostosilta järjestettiin ensimmäistä kertaa ja paikalle saapui 160 monikkoäitiä ystävineen. Kaiken kaikkiaan yhdistys organisoi vuoden aikana 103 tapahtumaa.

2007

Vuoden päätapahtumana oli valtakunnallinen monikkovanhempien tapaaminen Helsingissä. Merellinen Helsinki -teema kokosi 94 monikkovanhempaa 29 paikkakunnalta, joista kaukaisimmat tulivat Oulusta. Kaksipäiväisessä tapahtumassa esiintyjinä oli mm. Stella Polariksen näyttelijät Outi Mäenpää sekä Teijo Eloranta ja Eija Vilpas. Toinen päivä päättyi risteilyyn Helsingin edustalla.

H&M -ostosilta järjestettiin ensimmäistä kertaa. Asiantuntijailtoja oli aiheista: ”Lasten ensiapu – kun pelkkä laastari ei riitä”, ”Lapsen temperamentti – rikkaus ja haaste kasvatustehtävälle” sekä ”Unihiekkaa”. Alueellisia monikkotapaamisia järjestettiin 11 paikkakunnalla. Yhdistyksen jäsenmäärä oli jo 848 jäsentä.

2008

Benettonin ostosilta järjestettiin ensimmäistä kertaa Kampin myymälässä. Paikalle saapui 159 monikkovanhempaa ystävineen. Yhdistyksen perinteinen kesäretki järjestettiin ensimmäistä kertaa Korkeasaaressa. Ohjelmassa oli omatoimisia rasteja lapsille sekä opastettuja kierroksia ja grillausta Karhusaaren grillipaikalla. Leikkimieliset olympialaiset järjestettiin ensimmäistä kertaa Eläintarhan kentällä. Yhdistyksen säännölliset liikunta-aamupäivät aloitettiin Leppävaaran EVTEK. Yhdistyksen jäsenmäärä oli 933.

2009

Yhdistys järjesti vuoden aikana 113 tapahtumaa, joista 3 perutettiin vähäisen jäsenmäärän takia.

Lapsille järjestettiin oma ensiapuilta yleisimmistä vaaratilanteista. Espoon Leppävaarassa, Ruusutorpan koululla, aloitettiin kirpputorien pitäminen ja tämä koettiin hyväksi paikaksi.

Yhdistyksellä oli 1046 jäsenperhettä. Suurin osa jäsenistä oli pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä, joissa oli syntynyt kaksoset tai kolmoset. Syksyllä tehdyn kartoituksen mukaan 70 % jäsenperheistä asui Helsingissä. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Useimpien jäsenperheiden lapset olivat alle kouluikäisiä.

2010

Maaliskuun vuosikokouksessa yhdistykselle hyväksyttiin uusi nimi ja yhdistyksen säännöt päivitettiin vastaamaan uutta yhdistyslakia. Yhdistyksen uudeksi nimeksi valittiin Helsingin Seudun Monikkoperheet ry. Yhdistys jätti kesäkuussa sääntö- ja nimimuutoksen Patentti – ja rekisterihallitukselle. Tarkoituksena oli myös siirtyä yhden vuosikokouksen malliin.

Yhdistykselle hankittiin kolmas tietoreppu, jotta jonotusaika ei olisi kohtuuton ja mahdollisimman moni voisi lainata sitä ennen lasten syntymää. Reput sisälsivät kaksos- ja kolmosraskauteen sekä vauva- ja lapsiaikaan liittyvää tietoutta, Jättpotti videon/dvd:n ja synnytyspelkoisen rentoutus CD:n. Reput olivat ahkerassa käytössä.

Yhdistys sai Espoon seurakunnalta, Perkkaan seurakuntatalolta käyttöönsä kaksi kaappia, mikä mahdollisti tavaroiden säilyttämisen keskitetysti yhdessä paikassa.

Yhdistyksen jäsenmäärää kohosi 1166 jäsenperheeseen.

2011

Yhdistys juhli 20. toimintavuotta. Jäsenmäärä tänä vuonna oli 1174 perhettä. Tämän lisäksi yhdistyksellä oli juhlavuonna yhdeksän (9) kunniajäsentä, kahdeksan (8) yhteistyökumppania ja kaksi (2) kunniajäsentä. Puheenjohtajana toimi Jaana Mellin.

Juhlavuosi oli erittäin aktiivinen: 124 tapahtumaa, joista kaksi (2) jouduttiin perumaan vähäisen osallistujamäärän tai sairastumisen vuoksi. Yhdeksässä (9) eri paikassa järjestettiin monikkotapaamisia ja Espoon Leppävaarassa järjestettiin kolmetoista (13) kertaa koko perheen liikunta-aamupäivä. Lisäksi järjestettiin yksi (1) asiantuntijailta lasten ensi-avusta, 11 perhevalmennuskertaa Naistenklinikalla sekä 29 vapaa-ajantapahtumaa mm. Talvisirkus Sika, laskiaisrieha, Luonnontieteelliseen museoon ja Sea lifeen tutustuminen, äitien shoppailuillat ja hemmottelupäivät sekä isien keilaus- ja kartingauto -tapahtumat.

Kaksostenpäivää vietettiin toista kertaa ympäri Suomen ja yhdistys juhlisti sitä Reippailuhalli Huimalassa. Yhdistyksen pikkujoulut ja 20-vuotisjuhla pidettiin Konserttitalo Martinuksessa Vantaalla.

2012

Yhdistyksellä oli jälleen aktiivinen vuosi, jonka perustoiminta pohjautui pitkälti aiempien vuosien toimintaan. Jäsenmäärä oli 1145 perhettä ja puheenjohtajana jatkoi Jaana Mellin.

Monikkotapaamisia järjestettiin enemmän kuin edellisenä vuonna kahdessatoista (12) eri paikassa. Tämän lisäksi järjestettiin 67 erilaista tapahtumaa kuten ”Ruuhkataidot”- ja ”Lasten puheen- ja kielenkehitys” -asiantuntijaillat sekä Espoon Leppävaaran kirpputori ja liikunta-aamupäivät. Jälleen pyrittiin järjestämään ohjelmaa mahdollisimman monipuolisesti eri-ikäisille lapsille ja vanhemmille kuten Tropicario ja Ilmailumuseo vierailut sekä Ursan planetaarioesitys, polkuautokoulu ja Kallion paloasemaan tutustuminen, äitien meikkaus- ja tyylikurssit sekä isien snookerilta.

Perhevalmennuksia järjestettiin kolme (3) kertaa. Valmennus koostui neljästä (4) osiosta: odotus, synnytys, imetys ja monikkoarki. Puhumassa ovat olleet LL Henna Turunen ja monikkovanhemmat.

Tämän vuoden aikana järjestettiin kolme (3) sähköistä kyselyä jäsenistölle: palaute Ruuhkataidot-valmennuksesta, lasten sosiaalinen kehitys ja monikkojen uhmaikä.

2013

Yhdistyksellä oli edellistä aktiivisempi vuosi. Perustoiminnan lisäksi keskityttiin uusien tapahtumien järjestämiseen. Yhdistyksen hallitus uudistui ja aktiiveina aloitti 8 uutta monikkoäitiä. Nettisivujen uudistusprojekti käynnistyi ja facebook-sivustoa alettiin päivittää säännöllisesti. Jäseniä oli tänä vuonna 1086 ja puheenjohtajana jatkoi Jaana Mellin.

Vuoden aikana järjestettiin 67 tapahtumaa. Yhdistys sai käyttöönsä Vantaankosken koulun jumppasalin ja siellä järjestettiin lauantaisin koko perheen liikunta-aamupäivä. Perhevalmennus järjestettiin kolme (3) kertaa ja sen lisäksi syksyllä järjestettiin vauvaperhetapaaminen vuonna 2013 syntyneiden monikkovauvojen perheille. Monikkotapaamisia järjestettiin edellisvuotta vähemmän: 8 paikassa yhteensä 100 kertaa.

Tämän lisäksi oli monenlaista vapaa-ajantoimintaa kuten isien ja lasten megazone ja parkour –vierailut, vappupicnic, sirkustyöpajat, nukketeatteri Kultakutri ja kolme karhua ja Viirun ja Pesosen joulu-esitys sekä kaksosten kanssa keittiössä –kokkauskurssi, yle:n tiloihin tutustuminen ja Helsinki International Horse show:n ilmaisliput. Sekä jo perinteiset olympialaiset, kirpputori, talvisirkus, lasten valokuvaus, Kallion paloasemavierailu, ensiapukoulutukset, äitien shoppailuillat ja pikkujoulut.

Tänä vuonna järjestettiin viisi (5) sähköistä kyselyä kuten monikkojen imettäminen ja monikkojen murrosikä. Kyselyjen tulokset julkaistiin Monikko-lehdessä, joka ilmestyi neljä (4) kertaa. Lehtien teemat olivat: monikkovauvat, murrosikäiset monikot, monikkoisät ja monimuotoiset monikkoperheet.

2014

Yhdistyksellä oli jälleen aktiivinen toimintavuosi. Jäsenperheitä oli yhteensä 1071. Puheenjohtajana aloitti Hanna Lenkola pitkän uran puheenjohtajana tehneen Jaana Mellinin siirtyessä aktiivijäseneksi. Yhdistyksen hallitus suunnitteli uuden esitteen, joita toimitetaan perhevalmennukseen, neuvoloihin ja kattojärjestöön jaettavaksi. Facebook -sivustoa päivitettiin edelleen säännöllisesti ja se oli myöskin tärkeä tiedotuskanava.

Tapahtumia järjestettiin enemmän kuin edellisenä vuonna, yhteensä 73. Facebookin kautta järjestettiin pienimuotoinen kysely yhdistyksen tapahtumiin liittyen ja ylivoimaisesti suosituimpia olivat isot tapahtumat kuten joulu- ja kesäjuhlat sekä olympialaiset. Tämän lisäksi myös kulttuuritapahtumat saivat kiitosta.

Monikkotapaamiset, joissa tarjottiin mahdollisuutta vapaaseen yhdessä oloon ja ajatusten vaihtoon, jatkettiin edelleen seitsemässä (7) paikassa. Myös synnytysvalmennukset jatkuivat yhteistyössä Naistenklinikan kanssa. Valmennuksiin olivat kaikki monikko-odottajat tervetulleita, riippumatta synnytyssairaalasta ja osallistujia oli 10-20 pariskuntaa/valmennus.

Tänäkin vuonna tarjottiin jäsenille jälleen paljon vapaa-ajanohjelmaa kuten satutanssi ja rokkimuskari, teatterimuseo-, eläinmuseo- ja talomuseo Glims -vierailut, Iskä menettää muistinsa –hevimusikaali ja Lumikuningatar-baletti, isien ja lasten boulderointi ja Selfie -valokuvauskurssi.

Tukihenkilötoimintaa jatkettiin ja heitä oli vuoden loppuun mennessä 11. Tukihenkilöiden erikoisalat, yhteystiedot ja soittoajat julkaistiin www-sivuilla ja Monikko-lehdessä.

2015

Yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi hieman edellisvuodesta ja vuoden lopussa jäseniä oli 1139. Yhdistyksen hallitus pysyi lähes samana viime vuoteen verrattuna. Puheenjohtajana jatkoi Hanna Lenkola toisella kaudellaan. Pitkään työstetty nettisivujen uudistamisprojekti saatiin päätökseen ja uudet nettisivut www.hmp.fi julkaistiin toukokuun lopulla. Yhdistyksen Facebook-sivustoa (FB) päivitettiin säännöllisesti ja se on nettisivujen ohella tärkeä tiedotuskanava.

Perhevalmennusta jatkettiin edellisvuosien tapaan Naistenklinikalla. Keväällä järjestettiin kolme kahden illan valmennuskertaa ja syksyllä kaksi. Perhevalmennuksen toiminta perustuu hyvään yhteistyöhön lääkäri Henna Turusen ja kätilö Anu Suomalaisen kanssa ja yhdistys palkitsikin heidät kunniamaininnalla monikkoperheiden hyväksi tehdystä työstä. Perhevalmennusten lisäksi järjestettiin sekä keväällä että syksyllä vuoden aikana syntyneille vauvoille ja heidän perheilleen omat tapaamiset, joissa oli runsaasti osallistujia.

Tapahtumia järjestettiin runsaasti ja suurimman osallistujamäärän keräsivät pikkujoulut, lasten olympialaiset, Sirkus Finlandia, Hurjaruuthin Talvisirkus ja kaksostenpäivä Murulandiassa. Lisäksi suosittuja tapahtumia olivat Tatu ja Patu supersankareina -näytelmä Hevosenkengässä, Peppi Pitkätossu -musiikkinäytelmä Kaupunginteatterissa, seikkailupuisto Korkeessa kiipeily, lahjoituslipuilla toteutettu Helsinki International Porsche Horse Shown Lastenmatinea,  KappAhl Forumin ostosilta sekä Nukketeatteri Sampon Ihana joulu -näytelmä.

Janna Rantalan asiantuntijaluennot keväällä ja syksyllä olivat todella antoisia ja mielenkiintoisia. Johanna Ervastin vetämät keskusteluillat toivat osallistujille valoa ja vertaistukea syksyyn.

Yhteistyössä Lastenkulttuuriyhdistys Laku ry:n kanssa järjestettiin lapsille värikylpyjä ja askartelua. Yhdistyksemme jäsenet ovat avustaneet myös tapahtumien järjestämisessä ja tämä vapaaehtoistoiminta on mahdollistanut erittäin suositut paloasemavierailut sekä CV-klinikan monikkovanhemmille.

Monikkotapaamisia järjestettiin runsaasti ja erityisesti Espoossa oli syksyllä useita tapaamisia.

Yhdistyksen hallinnollisella puolella siirryttiin sähköisen kirjanpitojärjestelmän käyttöön ja myös siirtymistä sähköisen jäsenrekisterin käyttöön valmisteltiin. Nämä uudet järjestelmät ovat yhdistyksen toimihenkilöiden käytettävissä internetin kautta, mikä helpottaa tiedonsaantia ja -käsittelyä merkittävästi.

Monikko-lehti uudistui vuoden 2015 alussa. Uudistuksessa lehden koko muutettiin A4-kokoon ja ulkoasukin uudistui entistä raikkaammaksi. Tapahtumien tarkkoja tietoja ja Kelan yms. etuuksia ei lehdessä enää julkaistu, jotta saatiin sivutilaa mielenkiintoisille artikkeleille ja muulle ajankohtaiselle sisällölle. Lehti ilmestyi edelleen 4 kertaa vuodessa.