Vuokko Hurme: “Karmeat taruolennot” (WSOY, 2022)
Kuvittanut: Julia Savtchenko
Vuokko Hurmeen Karmeat taruolennot esittelee lyhyen ytimekkäästi hirviöitä aakkosjärjestyksessä Frankensteinista zombiin. 64-sivuinen kirja tutustuttaa lukijansa yhdeksääntoista tarinoista tuttuun kammotukseen, kuten harpyijaan, krakeniin ja Loch Nessin hirviöön. Osa esittelyistä hoidetaan kaverikirja-tyyliin, jossa käy hauskasti selväksi, missä kukin pelotus asustaa, mitä harrastaa sekä mistä kyseinen tapaus pitää ja vastaavasti mistä ei. Annetaanpa kirjassa myös vinkkejä, miten minkäkin hirviön saattaa kukistaa, jos niikseen tulee.
Hurmeen teksti ottaa huomioon kohderyhmänsä iän, ja kertoo karmeuksista kiinnostavasti, mutta myös pelkoa hälventäen. Tiesitkö esimerkiksi, että espanjankielisissä maissa mörköä sanotaan cocoksi eli kookospähkinäksi? Ja sehän on itse asiassa aivan järkeenkäypää, sillä kookospähkinäthän ovat ruskeita ja karvaisia – kuten möröt.
Maltillisen tekstimäärän lisäksi monentasoisia lukijoita houkuttavat kirjan pariin Julia Savtchenkon viehättävät kuvitukset, jotka piirtävät pienille verkkokalvoille muistikuvat niin hurjasta hiisistä, jättiläismäisestä jetistä kuin nyrpeästä noita-akastakin.
WSOY:n Tietopalat-sarja on omiaan tiedonnälkäisille lukijoille. Sarjan kirjoissa löytyy karmeiden taruolentojen lisäksi monialaisesti tietoa myös muun muassa kissoista, jääkaudesta ja roboteista.
Jade Haapasalo: Pienet suuret keksinnöt (WSOY, 2022)
Kuvitus: Kaisu Sandberg
Tietopalojen uusimpia teoksia on Jade Haapasalon kirjoittama ja Kaisu Sandbergin todella taidokkaasti kuvittama Pienet suuret keksinnöt, joka valottaa historian hämärässä tehtyjä neronleimauksia.
Selkeä ja suurehkokokoinen fontti sekä kivan pituiset tekstinpätkät houkuttelevat ronkelimmankin lukijan pariinsa oppimaan muun muassa, miten hammaslääkäri(!) William Morrison toi vuonna 1897 hattaran kaikkien saataville tai kuinka 15-vuotias Chester Greenwood kesti 1800-luvun loppupuolella kavereiden pilkan ja pelasti kehittelemillään korvaläpillä nykylastenkin korvat paleltumilta. Kirjassa esitellään 22 keksintöä, jotka helpottavat ja maustavat elämäämme nykyäänkin. (Coca Colan salaista reseptiä teos ei kuitenkaan paljasta).
Pienet suuret keksinnöt painottaa mainiosti, miten monetkin keksinnöt ovat itse asiassa syntyneet useamman kokeilun ja erehdyksen kautta. Tekijät antavat myös käytännöllisiä vinkkejä Pelle Pelottoman ammatista haaveileville pienille suurille uusille keksijöille.