Tunnetaitoja vanhemmille

Alison Gopnik: Puuseppä vai puutarhuri? (ArtHouse, 2017)
A5, 329 s.
ISBN 9789518846157

Maailma on pullollaan lastenkasvatusoppaita, joissa kerrotaan hyvinkin suoria ohjeita, kuinka vanhempien tulisi menetellä minkäkin lastenkasvatuksellisen haasteen suhteen, että lopputulos olisi suotuisa. Suotuisa kenen kannalta?

Psykologian professorina ja filosofian apulaisprofessorina työskentelevä Alison Gopnik kyseenalaistaakin kirjassaan Puuseppä vai puutarhuri? Vanhemmuuden suorittamisesta onnellisen lapsuuden tukemiseen nykyvanhemmuuden mallin, jonka tarkoituksena on työstää lapsista juuri tietynlaisia – samalla tavoin kuin puuseppä työstää puusta haluamansa mallin. Puutarhuri-tyyppinen vanhempi sen sijaan loisi parhaan mahdollisen kasvuympäristön, jotta lapsi voisi kurkottaa ja kukoistaa itse haluamaansa suuntaan.

Eritoten äideille Gopnik toivoisi vapauttavaa “synninpäästöä”. Kovasanaiset vaateet muun muassa imetyksestä (sekä puolesta että vastaan), sormiruokailusta, kestovaippailusta ja ties mistä ovat omiaan syöksemään erityisesti äidit sekä syyllisyyden kierteeseen että toisiaan vastaan. Vaikka perimmäisenä tarkoituksena onkin varmasti ollut vain lapsen paras.

Sen sijaan, että vanhemmuus olisi mitattavan tarkkaa suorittamista “parhaan mahdollisen lopputuloksen” saavuttamiseksi, Gopnik peräänkuuluttaa silkkaa puhdasta iloa lapsesta ja tämän kanssa kasvamisesta. Vanhemmistakaan kun kukaan ei kuitenkaan ole sama ihminen kuin silloin, kun ei vielä ollut vanhempi.

Tieteellisen tutkimuksen lisäksi Gopnik itse on myös sekä äiti että isoäiti. Kaikki nämä “roolit” näkyvät kirjan tekstityylissä, joka paikoin on hyvinkin soljuvaa ja helposti luettavaa että toisinaan melkoista kapulakieltä ja ammattisanastoa.

HUOM!
Art House tarjoaa kirjaa jäsenillemme edulliseen 23 euron hintaan (sisältää toimituskulut ja alv:in).
Kirjan saa tarjoushintaan heidän verkkokaupastaan: http://kauppa.tietosanoma.fi/9789518846157 sekä käyttämällä koodia MONIKKO.

 

Elina Kauppila: Ihana perhe, Tietoisen vanhemmuuden ABC (Viisas Elämä, 2018)
A5, 263 s.
ISBN 9789522606983

Elina Kauppila: Huomaa hetki perheessä, Vanhemman tunnetaitokirja (Viisas Elämä, 2018)
A5, 126 s.
ISBN 9789522606785

Elina Kauppila on koonnut kaiken tietotaitonsa Ihana perhe -kirjaansa omakohtaisten kokemustensa, Toimiva perhe- ja Ihana perhe -kurssiensa sisältöjen että saamiensa lukuisten kysymysten pohjalta. Kirja pureutuu siis hyvinkin vahvasti vanhempia ja lapsia askarruttaviin aiheisiin. Kaiken lisäksi kirja on nerokkaasti kirjoitettu aakkosjärjestykseen, josta on helppo hakea vinkkejä kulloiseenkin haasteeseen.

Tunne- ja vuorovaikutuskouluttajana työskentelevä Kauppila perustaa toimintansa tietoiseen vanhemmuuteen ja sen neljään tukipilariin.

Ensimmäinen niistä on itsestä huolehtiminen. On tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan, jotta jaksaa pitää huolta myös muista. Esimerkiksi liian vähäisen unen vuoksi väsyneenä ei useinkaan ole malttia pysähtyä hetkeen ja toimia tietoisesti vaan kiukku ajaa ohi automaattireaktiona.

Toisena tukipilarina toimii vanhemman ja lapsen välisen yhteyden vaaliminen. Koska vanhempina olemme lapsillemme maailman tärkeimpiä ihmisiä, lapsen on voitava luottaa, että olemme aina heidän puolellaan, eikä rakkaus ole millään tavoin ehdollista.

Kolmas tukipilari rakentuu kasvun ja kukoistamisen mahdollistamisesta sekä kurinpidon että rankaisemisen välttämisestä. Kurinpito asettaa aina lapset ja aikuiset vastakkain ja luo yhteyden sijaan etäisyyttä. Kauppila kehottaa toki pitämään yllä rajoja, huolehtimaan vanhemman omista tarpeista ja sopimaan sääntöjä ja rutiineja arjen helpottamiseksi, mutta lapsen rankaiseminen ainoastaan tuhoaa suhdetta.

Neljännen tukipilarin luo ilo osana jokapäiväistä elämää. Lapselle on tärkeää nähdä vanhempansa leikkimässä, joten Kauppila kehottaa äitejä ja isiä hassuttelemaan tahallaankin. Lapsi ymmärtää, ettei elämä ole turhan vakavaa ja leikin avulla vaikeista tilanteista voi tehdä helpompia.

Helppohakuisesta kirjasta löytyy neuvoja niin aktiiviseen kuunteluun, lapsen aggressiivisuuteen kuin suuritarpeisuuteenkin. Kauppila antaa vinkkejä myös kehopositiivisuuteen, nukkumaan menemiseen ja sisarkateuteen. Siinä missä apuja löytyy lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen, Elina Kauppila painottaa, että kirjan ohjeet eivät toki ole yksi ja ainoa totuus. Kirjan sisältö on hänen ja kohtaamiensa ihmisten pohdintoja ja heille hyväksi havaittuja keinoja, joiden kautta lukija voi peilata omia ajatuksiaan ja kenties löytää helpotusta arkeensa.

Ihana perhe -kirjasta löytyy käytännöllisiä ohjeita tunnekuohujen ja ristiriitatilanteiden kohtaamiseen. Pysähtyminen, välihengitykset ja omien tunteiden ja ajatusten huomiointi auttavat kiinnittymään kulloiseenkin hetkeen ja ottamaan sen sellaisenaan, ilman vakiovastauksia. Kauppila on kehittänyt ristiriitatilanteita varten erityisen Huomaa hetki -metodin, joka auttaa muistamaan, miten toimia. Tästä hän kertoo enemmän kirjassaan Huomaa hetki perheessä, Vanhemman tunnetaitokirja.

Metodi on yhdistelmä mindfulness- ja vuorovaikutustaitoja. Kaavan alkukirjaimet muodostavat sanan HETKI, jossa kirjaimet tarkoittavat:
Huomaa (-> pysähdy hetkeen)
Erota (-> erota toisen tunteet ja tarpeet omistasi)
Tunne (-> juurruta huomiosi kehollisiin tuntemuksiisi)
Kuuntele (-> sanoita toisen henkilön tunteet)
Ilmaise (-> ilmaise oma näkökulmasi minäviestillä).

Äitiyspakettiin oivallisesti sopivaa kirjallisuutta.