Rasaliina Jänö: Viimeisen munasolun maailmanvalloitus (Viisas Elämä, 2024)
Kansi: Jonna Nisu
Rasaliina Jänön blogiin perustuva kirja, Viimeisen munasolun maailmanvalloitus, on mustan huumorin sävyttämä matkakertomus lapsettomuushoidoista. Lyhyehköjen blogimerkintöjen kautta lukija saa kaunistelemattoman kuvan hoitojen rankkuudesta, kivuista, säryistä ja epämääräisistä tuntemuksista – sekä jatkuvasta jännityksestä ja stressistä, pysyykö alkio menossa mukana.
Lineaarisen kerronnan sijaan Jänö pomppii aikajanalla, mikä osaltaan helpottaa lukijan osuutta. Epätoivon syövereissä ei vellota koko ajan, vaan lukemista keventävät Jänön alkiosta jo teini-ikäiseksi kasvaneen jälkipolvenkin hupaisat kommentit.
Jarno Paalasmaa: Vapaus ja rajat – kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi (Viisas Elämä, 2024)
Kansi: Jonna Nisu
Kasvatuskysymyksiin erikoistunut tietokirjailija Jarno Paalasmaa pureutuu kirjassaan, Vapaus ja rajat, viime vuosina yleistyneeseen kaverivanhemmuuteen ja sen vaaroihin.
Kaverivanhemmuudella tarkoitetaan nimensämukaisesti vanhempaa, joka toimii päätöksissään ennemminkin kaverin kuin vanhemman tapaan. Siinä missä vanhemman kuuluisi jo lapsen turvallisuudentunteen vuoksi asettaa tietynlaisia rajoja, kaverivanhempi antaa konfliktin pelossa periksi lapsen omille mielijohteille.
Vaikka tarkoitus voi olla hyvä, kaverivanhempi saattaa itse asiassa Paalasmaan tutkimusten mukaan aiheuttaa enemmän haittaa. Kaverivanhemmuuden seuraukset kun ulottuvat usein myös lapsen muihin sosiaalisiin ympyröihin, kuten kaverisuhteisiin ja koulumaailmaan.
Negatiivisten vaikutusten lisäksi Paalasmaa käy kirjassaan lyhykäisesti läpi lapsen ikävaiheet ja neuvoo, millaisia rajoja kuhunkin kasvun vaiheeseen kuuluisi.
Ben Furman: & lasten haasteet taidoiksi (Viisas elämä, 2023)
Kansi: Marika Tynnilä
Ben Furman tarjoaa uusimmassa kirjassaan uudenlaisen lähestymistavan lasten erilaisiin haasteisiin. Syyllistämisen ja rangaistusten sijaan taitolähtöinen kasvatusmenetelmä näkee haasteen, mutta myös taidon, jonka oppimalla lapsi pääsee haasteen yli.
Periaatteessa minkä tahansa haasteen voi oppia kääntämään opeteltavaksi taidoksi. Furmanin kirja tarjoaa käänteentekeviä opeteltavia taitoja moniin yleisiin haasteisiin, kuten keskittymiseen, heikkoon itsetuntoon ja yöheräämisiin sekä erilaisiin pelkoihin, raivokohtauksiin ja ujouteen.
Opeteltavan taidon löytää miettimällä ensin tilanteita, jotka ovat lapselle hankalia. Sen jälkeen mietitään, mikä taito voisi auttaa selviytymään kyseisissä tilanteissa paremmin. Oppimisen kannalta on toki tärkeää, että lapsi itse osallistuu projektiin: hän tunnistaa haasteen ja haluaa toimia toisin, koska hän ymmärtää mitä hyötyä uudenlaisesta toimintatavasta olisi hänelle itselleenkin.
Leikkimielisyys ja takapakit kuuluvat asiaan – ja uuden taidon oppimisen myötä tietysti myös juhlat.
“Lapsilla ei ole ongelmia. Heillä on vain taitoja, joita he eivät ole vielä oppineet”.
Amy Cuddy: Vahvasti läsnä – Sisäinen rohkeus, ulkoinen itsevarmuus (Viisas Elämä, 2024)
Kansi: Laura Noponen
Sosiaalipsykologi Amy Cuddy on keskittynyt urallaan läsnäolon ja kehonkielen vaikutuksiin. Pienelläkin asennon ja asenteen muutoksella voi olla suuri vaikutus yksilön sisäiseen rohkeuteen ja sitä kautta myös ulkoiseen itsevarmuuteen.
Nuoruudessaan auto-onnettomuudessa loukkaantunut Cuddy kuntoutti itsensä takaisin koulunpenkille ja opiskeli tohtoriksi asti. Vuosien saatossa Cuddy on työryhmineen tutkinut erilaisten asentojen vaikutusta esimerkiksi ennakkoluuloihin ja työnhakijan pätevyyden arvioimiseen. Omien tutkimustensa lisäksi Cuddy käy Vahvasti läsnä -kirjassaan läpi koko joukon muita mielenkiintoisia tutkimustuloksia. Amy Cuddy esittelee tutkimustuloksiaan myös vuoden 2012 TED Talkissaan, joka onkin yksi kaikkien aikojen katsotuimmista puheista.
Monien testien ja todistelujen kautta tietynlaisten, vain pari minuuttia kestävien voima-asentojen onkin havaittu lisäävän tutkittavien rohkeutta ja itsevarmuutta. Ennen seuraavaa stressaavaa tilannetta kannattaakin siis asettua omassa rauhassa esimerkiksi parin minuutin supersankariasentoon.