Matka yli aikojen

Marketta Pyysalo: Matka yli aikojen (Lasten keskus, 2023) 
Kuvitus: Teemu Juhani
 

Marketta Pyysalon Matka yli aikojen on huomattavan paljon ajatuksia herättävä kirja, joka kertoo kellosepän pojasta, Toivosta, ja tämän eriskummallisesta junamatkasta. 

Toivo tahtoo olla isälleen mieliksi ja koittaakin pitää kynsin hampain isänsä läsnä, mutta tämän tästä surumielinen isä katoaa kellokoneiston pikku osasia näpertäessään omaan ajatusmaailmaansa. Toivo sen sijaan päättää matkata mummulaan, jossa ei milloinkaan tarvitse miettiä asioita, joista tulee maha kipeäksi (jollaisia ovat esimerkiksi äitiin liittyvät ajatukset). Äidinkaipuinen ja isänsä huomiota hakeva Toivo on pakahduttavan sympaattinen.      

Kummallinen juna vain sattumalta viekin Toivon määränpään sijaan vääränpäähän, vieläpä aikamoisen kiertoreitin kautta. Matkallaan Toivo nimittäin vierailee muun muassa vuoden 1989 Berliinissä, 1895 vuoden Pariisissa ja vuoden 1830 Lontoossa. Turneensa aikana Toivo tutustuu John Lennoniin, Vincent van Goghiin, Lumieren veljeksiin, Brontën sisaruksiin ja Jules Verneen, vain muutamia mainitakseni. 

Pyysalon niin pientä kuin isoakin lukijaansa vähättelemätön teksti herättelee  pohtimaan syvällisiäkin asioita mielenkiintoisen erilaisista näkövinkkeleistä. Dialogissa vilahtelevat ajatus- ja sanaleikit ovat kerrassaan riemastuttavia ja tarinan kautta historian osaset tulevat hauskalla tavalla tutuiksi. Teemu Juhanin omintakeinen kuvitus sopii tarinaan oivallisesti. Jospa jatkoa olisi vielä luvassa?  

Aikamatkailua harrastetaan myös toisessa kevään uutuuskirjassa.

Riikka-Maria Rosenberg: Saara ja naakka (Tammi, 2023)
Kuvitus: Kati Vuorento


Riikka-Maria Rosenbergin kirjoittamassa tarinassa Saara-tyttö pääsee lemmikkinaakkansa, Petersonin, pesän kautta aikamatkalle vuoteen 1779. Menneisyydessä parivaljakko kohtaa Saaran ikäisen aatelisperheen pojan, Alexanderin. Kieli- ja tapakulttuurimuurista huolimatta kolmikko ystävystyy ja päätyy selvittämään kadonneiden lampaiden mysteeriä.